Framtiden i ett smart hus

Jag gillar tekniska innovationer och smarta lösningar som gör livet enklare, så tanken på det smarta huset har funnits hos mig ett bra tag. Så vad är ett smart hus egentligen?

Nordins El kan du läsa mer om smarta hus.

Ett smart hus kan ha en mängd funktioner som kan styras och kontrolleras automatiskt. Alla funktioner kan övervakas och styras via Internet i dator eller mobil. Det man vanligast tänker på är värme och belysning. Men även låssystem, larm och ventilation kan kopplas in. Eller olika hushållsapparater etc.

För privatpersonen kan det vara bra med ett smart hus, men framförallt kan fastighetsägare till större fastigheter dra väldigt stor nytta av de fördelar som ett smart hus ger. Energiförbrukningen kan minskas utan att tumma på komforten för de som bor eller jobbar i huset. Mer trygghet kan skapas genom automatiskt styrd belysning. Och som fastighetsägare kan du på distans både kontrollera och styra hela anläggningen.

Själv drömmer jag om en total smart lösning för mitt hus. Visst är det bra att kunna sänka sina värmekostnader genom att sänka temperaturen när man inte är hemma eller att lampor släcks och tänds som att man vore hemma när man är bortrest. Men framförallt vill jag kunna styra allt från spis och kaffebryggare till musikanläggningen i en app i min mobil. Att sitta på jobbet och sätta på kaffebryggaren så att kaffet är klart när jag kommer hem. Eller att styra musikanläggningen från min fåtölj och bestämma exakt vilka högtalare som ska användas.

För mig som kommer ihåg tiden innan fjärrkontroller till TV och tiden innan datorer och Internet är detta rena drömmen. Men inom några år är jag säker på att vi styr det mesta med vår mobil. Tittar man på hur snabbt det gått hittills kan man tänka sig att det kommer att gå ännu snabbare i framtiden.