Ett plåtskåp med nycklar innanför dörren

Säkerhet har ökat som produktområde på den svenska marknaden. Kan du föreställa dig att lämna ditt hem olåst när du går hemifrån? Jag vet inte om det är sant eller ej, men man får ju höra ibland att ingen låste sina dörr förr i tiden. Om det är en skröna kring gamla tider låter jag vara osagt. Jag skulle då aldrig lämna mitt hus olåst när jag går hemifrån, många känner samma sak. Men idag nöjer man sig inte bara med att låsa dörren. Säkerhetsindustrin har utvecklats och numera har många husägare även olika former av larm på sitt hus. Ofta är larmen kopplade till en larmcentral. För konsumenter som vill ha extra koll på sitt hem när de är borta finns även möjligheten att installera videokameror.

Jag förstår det lukrativa med att sälja larm, larmtillbehör och extra kringtjänster man kan koppla på. Vad jag är lite emot är att marknadsföringen får många att känna sig osäkra i sitt hem helt i onödan. Det är inte så mycket inbrott i hus och lägenheter som reklamen vill göra gällande, den skapar bara en onödig oro. Men jag har svårt att se en förändring i reklamen, försäljning av larmprodukter bygger på att du ska känna dig osäker. När det väl händer inbrott i någon privatpersons fastighet brukar inte säkerhetsbolagen vara sena med att se till att det dyker upp i marknadsföringen i någon form. Det behöver inte vara en annons de kör utan kan lika gärna vara en nyhet de länkar på sociala medier och därefter riktar så att olika målgrupper ser nyheten när de surfar på Internet.

Jag har ett vanligt lås hemma på dörren och inget larm installerat. Lite av en lögn kanske, jag har ett brandlarm men det räknas inte riktigt in i samma kategori. I sovrummet har jag även ett litet plåtskåp, eller man ska nog säga ett säkerhetsskåp. I säkerhetsskåpet förvarar jag dokument, smycken och lite kontanter.

Nu när jag ändå är inne på plåtskåp kom jag på att jag faktiskt har ett nyckelskåp precis innanför dörren. Även det skåpet är i plåt.